vrijdag 29 augustus 2014

Een schat aan informatie!


Om aan historisch Spirit-materiaal te komen, heb ik deze zomer een berichtje aan een aantal Spirit-leden gestuurd, waaronder Cees van Es. Cees loopt in groep 2, waarin ik vorig jaar ook nog liep en eigenlijk in de toekomst ook weer hoop te kunnen lopen. Hij had me weleens verteld over het feit dat hij in zijn jeugd ook al bij Spirit lid was, maar ook dat zijn vader, Cees van Es senior, vele jaren zeer actief betrokken was bij Spirit, hetgeen Henk Gelderblom deze week ook aangaf. De “oude” Cees had ik bij de Winterwendeloop al een keer gesproken en toen al had hij aangegeven vele plakboeken te hebben. Dus heb ik Cees junior gevraagd om bij zijn ouders te vragen of ik beschikbaar materiaal mag gebruiken. Ik spreek over ouders, omdat ik heb begrepen dat ook zijn moeder haar steentje bijdroeg, c.q. dat zij de boeken heeft gemaakt.

Begin deze week was het zover. De jonge Cees had de spullen thuis opgehaald en zou ze me dinsdagavond voor de training overhandigen. En ja hoor, weer zo’n grote blauwe tas vol. Nu niet van die winkel die op de kleintjes let, maar van die doe-het-zelf zaak.
 
Cees van Es junior (loper van groep 2) met veel historisch Spirit-materiaal!

Thuis natuurlijk snel gekeken wat er in zat. Nou, echt een schat aan informatie, waar ik de komende weken nog vele malen uit kan putten voor deze blog. En het is ook allemaal zo netjes verzorgd! Keurig alles opgeplakt en per bladzijde netjes in een plastic mapje gedaan. In totaal zijn het zes mappen, genummerd en voorzien van een geweldige Spirit-sticker. Het bevat zeer veel informatie over alle jaren van 1964 tot ca. 2004 met vooral, als ik het met een snelle blik goed heb gezien, zeer veel over jeugd en ik denk alle krantenartikelen over Spirit van de jaren zeventig.
 
 
Voor deze blog heb ik er snel even iets uitgehaald over onze huidige loop-collega Cees van Es. De onderstaande foto is van 20 mei 1978. Herkent u onze Cees van de eerste foto?


En wat dacht u van de navolgende berichten in het Nieuwsblad Hoeksche Waard van 26 juni 1981! Cees was dus erg goed in het discuswerpen en kogelstoten! Ik heb weer eens gekeken hoe zijn prestaties zich verhouden tot de clubrecords. Er vanuit gaande dat hij toen D-junior was, zie ik dat de clubrecords staan op naam van waarschijnlijk zijn leeftijdgenoten en in ieder geval uit diezelfde periode dateren: discuswerpen 32,64 m Cor Troost en kogelstoten 12,72 m Peter Gelderblom beiden daterend van 1980.


Bedankt Cees en Cees van Es!


donderdag 28 augustus 2014

Gesprek met Henk Gelderblom (1)

Uit het boekje ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan had ik begrepen dat Henk Gelderblom de oprichter van onze vereniging was (zie mijn blog van 17-08-2014). Hoe zou het met hem zijn, leeft hij nog en zo ja, zou ik hem kunnen spreken? Ik was begonnen met Googlen en kwam zijn naam tegen in het jaarverslag van het Hoekschewaards Landschap van 2013. Nou, dat bood hoop. Vervolgens heb ik Lea Melis gevraagd om er bij HWL eens achteraan te gaan. Dat leverde een e-mailadres op en toen ging het snel. Ik heb een mailtje gestuurd naar het ontvangen adres. De dag erna belde Henk al op en afgelopen dinsdagavond hebben we elkaar in de kantine van Spirit onder het genot van een bakje koffie gesproken.

Henk Gelderblom, oprichter van AV Spirit en bestuurslid van 1964 t/m 1994.

Ik ben maar begonnen met mijn excuses aan te bieden dat hij weer is benaderd voor een gesprek. Dat was namelijk ook al voor het 25- en 40-jarig jubileum gedaan en, als ik zie hoe fit  hij nog is, zal het met het 60-jarig, en wellicht 75-jarig, jubileum waarschijnlijk weer gebeuren. Henk: “Nou, dat laatste zal wel niet, want dan ben ik 99. Alhoewel, mijn moeder is 97 geworden!”. Dat Henk bij het 25-jarig jubileum een bijdrage heeft geleverd was logisch, omdat hij toen voorzitter was. In het toen gehouden interview zijn eigenlijk al de belangrijkste zaken uit het begin van AV Spirit aan de orde gekomen. Dat is vastgelegd in het boekje “25 jaar Spirit”. In het interview kunnen jullie lezen over de oprichtingsvergadering, de eerste contributie, het idee voor de naam Spirit, enz. Voor het gehele interview zie: https://drive.google.com/file/d/0B0QMSNRqNONoMmVvMm5hWWdiMDQ/edit?usp=

Het feit dat de belangrijkste zaken uit het begin van Spirit al in 1989 waren vastgelegd, betekende niet dat we niets meer te bepraten hadden. In tegendeel, we hebben nog anderhalf uur lekker zitten babbelen, waarbij we tegelijkertijd door historisch materiaal gingen.


 Henk met de presentielijst van de oprichtingsvergadering, 18 november 1964.

Als eerste hebben we nog iets verder ingezoomd op het allereerste begin, maar ik heb hem ook gevraagd naar zijn eigen atletiekprestaties. Henk is van net voor de oorlog (eind ’39) en woonde, voordat hij trouwde en naar Oud-Beijerland kwam, in de Alblasserwaard; Streefkerk om precies te zijn. Hij sportte als junior bij de atletiekvereniging AAA in Alblasserdam en de middenafstand (800 m, 1500 m) was zijn specialiteit, maar hij liep ook wel de 3000 m. Op de vraag of hij zijn beste prestaties nog wist, lepelde hij ze zo op. Maar ja, hij zal het gesprek ook wel een beetje hebben voorbereid. Op de 800 m was dat 2.02,8 (2 min en 2 sec) en op de 1500 m 4.14,6. Dat is toch verdraaid rap! Ik heb eens bij de clubrecords en baanrecords gekeken en zie daar bij een enkele categorie junioren jongens wel tijden die langzamer zijn. Ter vergelijking, de records voor senioren mannen zijn 1:53,85 (Ralf Nieuwenhuizen 2011) op de 800 m en 3:59,7 (Fouad Fertoute, 1998). Wil jij alle records (baanrecords en clubrecords) zien, kijk op: http://www.avspirit.nl/main.php?p=records. Henk heeft zich bij Spirit met name bezig gehouden met organisatorische taken. Zo is hij van 1964 tot waarschijnlijk ca. 1994 bestuurslid geweest, waarvan vele jaren voorzitter. Na zijn diensttijd ging Henk werken bij het bekende Smit Internationale en vanwege zijn drukke baan met veel buitenlandse reizen, kwam er van het hardlopen zelf niet zoveel meer.

Nog even terug naar het allereerste begin. Henk had ook een bundel afdrukken bij zich, die door zijn zoon, Peter Gelderblom, ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan in 1974 bij elkaar waren gebracht. Daarin vind ik toch nog achtergrondinformatie, die voor een samenvatting misschien te detaillistisch is, maar wat ik voor deze blog heel leuk vind. Toen Henk in 1964 in Oud-Beijerland was neergestreken, kwam dus de gedachte om een atletiekvereniging te beginnen. Hij kwam ook op het idee vanwege het feit dat in de krant werd bericht over twee, toen 14 jarige zusjes, Van Driel, het bij schoolkampioenschappen (ze zaten op de hbs in Oud-Beijerland) erg goed deden. Samen met mevrouw Vrij en de heer Van der Meer, heeft hij het initiatief genomen tot de oprichtingsvergadering op 18 november 1964 in Barona (wat nu De Heeren van Beijerland is).

Het eerste krantenbericht over SPIRIT!
 
Op de eerste ledenlijst, tevens presentielijst van de oprichtingsvergadering, staan 19 namen. De aanwezigen hebben getekend. De zusjes Van Driel staan ook op de lijst, maar ze hebben niet getekend. Waarschijnlijk waren deze, nog jonge meisjes, ook niet op die avond aanwezig. Maar Henk had ze er al wel bij gerekend. Het feit dat hun namen direct onder die van Henk staan, duidt daar ook op.
Fragment uit de eerste ledenlijst van Spirit.

 
Er is een verslag van de oprichtingsvergadering waarin het volgende stond:

Tot slot nog even het volgende aardige bericht van één van de zusjes Van Driel, toentertijd woonachtig in Numansdorp. Vervolgens ook nog een foto uit 1968, waarop Dineke en Aly van Driel te zien zijn, alsmede ook Henk zelf, staande uiterst links.
 
Bron: Atletiekvereniging Spirit 1964 – 1974.
 
Nenijto Rotterdam juli 1968
v.l.n.r. Henk Gelderblom, Cees Kooijman, Nico Hennip, Bert Lips, Frans vd Linden
Lien Aardoom, Wil van Prooijen, Ria Bos, Dineke en Aly van Driel

Bron: 25 jaar Spirit: 1964 – 1984.

 

Wordt vervolgd! Leuk om nog even op te merken is misschien dat de kleinkinderen van Henk ook op atletiek zitten (AV Delta Sport uit Zierikzee atletiek en AV’56 uit Goes) en dat we ze, of één van hen, mogelijk op 6 september  met de Estafette bij ons op de baan hebben.

woensdag 27 augustus 2014

Karel Uitterlinden en Seuterloop

Het was niet mijn bedoeling om vanavond nog een blog te plaatsen. Maar bij het doorkijken van de berg historisch Spirit-materiaal (bijna verslavend!) kwam ik een krantenknipsel uit 1992 tegen dat ik vandaag graag nog even met jullie deel. Zoals jullie kunnen zien, gaat het over Karel Uitterlinden. Best wel sneu om als eerste te finishen en de eerste prijs niet te mogen ontvangen. Ook mooie tijden van de Spiritatleten Leo van der Hoeven, Wim de Wijze en Rob van de Dijkgraaff, die nog steeds lid zijn.
Karel Uitterlinden met nr. 38!
 
De reden om dit nu toch nog even te plaatsen, is het feit dat morgenavond de Seuterloop, als onderdeel van de jaarlijkse feestweek in 's-Gravendeel, plaats zal vinden. Karel Uitterlinden is al jaren de organisator daarvan. Bij de Seuterloop zijn overigens jaarlijks ook veel atleten van AV Spirit aanwezig! 
 
Start van de Seuterloop in 2013 met op de eerste lijn de Spiritatleten Fouad Fertoute (84), Leo van der Hoeven (669), Steef Rosmolen (674), Marcel de Vette (779), Erik Groeneweg (753) en daarachter nog vele andere Spiritatleten, waarvan de nummers niet zichtbaar zijn. 
 
Karel Uitterlinden bij de Seuterloop 2013!


Topprestaties!

Ja, nu begeef ik me op glad ijs. Ik ga navolgend enkele prestaties van Spiritatleten noemen, die volgens mij in de categorie topprestaties kunnen worden gerangschikt. Maar ja, het is zeker dat er andere topprestaties zijn geweest die ik dan vergeet. Nou, dat is het mooie van een blog. Je kunt onderaan een reactie invoegen, zodat de door mij vergeten topprestatie alsnog de juiste aandacht kan krijgen. Schroom niet om de bij jou bekende topprestatie van een ander (je eigen prestatie noemen is misschien wat veel gevraagd) in de reactie aan te geven!

Zoals zovele malen in deze blog tot nu toe, begin ik bij informatie uit het boekje t.g.v. 25-jarig bestaan. Daarin is te lezen over de prestaties van Cor Troost. Op de vraag naar hoogtepunten in de historie van Spirit gaf oprichter Henk Gelderblom in 1989 aan: "Een sportief hoogtepunt was zonder meer de selectie van Cor Troost voor de Europese- en Wereldjeugdkampioenschappen op het nummer tienkamp in '85/'86 en zijn Nederlands kampioenschap op dat onderdeel in '87." Overigens heb ik gisterenavond uitgebreid met Henk gesproken, maar daarover meer in de komende dagen.
Prestaties van Cor Troost (Bron: 25 jaar Spirit)

Cor Troost was lid van Spirit toen hij deze prestaties verrichtte. Er is op dit moment ook een Nederlands topatleet, dat ooit bij Spirit zijn atletiek carrière is begonnen. Dat is Patrick van Luijk. Ik veronderstel dat ik niet hoef uit te leggen wie hij is. Op Wikipedia lees ik o.a.: "Hij begon zijn atletiek carrière bij atletiek vereniging AV Spirit te Oud-Beijerland. Op twintigjarige leeftijd kwam het sprinttalent van Patrick van Luijk naar boven en sloot hij zich samen met een vriend aan bij een atletiekvereniging."
Patrick van Luijk, ooit bij AV Spirit begonnen!
 
Maar op dit moment worden er ook nog steeds topprestaties geleverd door onze atleten. Met name hier zal ik dus mogelijk belangrijke info missen. Ik weet in ieder geval dat Joey Blangé het erg goed doet. Zo werd hij in 2008 wereldkampioen op de tienkamp in de categorie onder de 20 jaar en in 2013 in de categorie onder de 23 jaar. Voor wie het niet weet, de tienkamp bestaat uit de onderdelen: 100 m, verspringen, kogelstoten, hoogspringen, 400 m, 110 m horden, discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen en 1500 m. Onderstaand twee foto's van het indoor NK Atletiek voor studenten in 2008 en een bericht over zijn prestaties op datzelfde kampioenschap in 2013.
Joey Blangé tijdens de NK indoor in 2008.
 
Het lijkt er op dat we bij Spirit erg goed zijn in de tienkamp en dus goed in de breedte!

Voor alle duidelijkheid, iedere Spiritatleet levert een topprestatie en dus zeker ook die
Start-to-Runner die in september nog geen 100 m achter elkaar kan hardlopen
en met de Nieuwjaarsloop de 5 km uitloopt !!




dinsdag 26 augustus 2014

Loopgroep 5

Ik had in gedachten om vanavond, dinsdag 26 augustus, een foto te gaan nemen van loopgroep 5. Dus even aan Lea Melis gevraagd of dat uitkomt. Zij meldde mij dat het niet zo goed uitkomt, omdat ze vanavond verzamelen bij de Oude Tol en bij het Spui gaan trainen. Ze deed de suggestie om de foto te gebruiken van de training deze zomer in de Carnisse Grienden. Volgens Lea waren er toen meer aanwezig dan bij welke training van groep 5 ook. Nu was die niet helemaal geschikt om iedereen goed te laten zien. Maar goed, met wat kunst en vliegwerk lukt dat toch nog aardig, zo lijkt me.
Loopgroep 5 - dinsdag/donderdag - trainers: Harrie Vendeloo en Lea Melis
 

Strand-, bos- en duintraining

Ik wil hierbij graag nog even jullie aandacht vragen voor de Strand-, bos- en duintraining, het tweede grote evenement waar we, in het kader van het 50-jarig jubileum, SAMEN iets heel leuks gaan doen. Doordat er verschillende loopgroepen zijn, die op verschillende dagen trainen (dinsdag/donderdag en woensdag/zaterdag), zien we sommige collega Spiritleden (bijna) nooit. Op zich geen probleem, maar in dit feestjaar moeten we toch proberen er een beetje één geheel van te smeden. Nou, met de Strand-, bos- en duintraining kunnen we mooi een stapje in de goede richting zetten.
Dit evenement vindt plaats in Burgh-Haamstede (of eigenlijk Westenschouwen) op zaterdag 13 september. Je kunt voor het lopen kiezen uit verschillende afstanden en verschillende snelheden.
Ik heb gisteren nog even gebeld met de organisatoren Monique Hoeven en Erik Groeneweg en die konden mij het volgende melden:

- er blijven aanmeldingen binnenkomen;
- op dit moment (25-8-2014) zijn er al ca. 170 aanmeldingen, waarvan ca. 60 jeugdleden;
- De volgende voorlopers zullen de weg wijzen en snelheid aangeven:

7 km Rob Rook

10 km (langzaam) Frans Luijten
10 km (snel) Ciska Rook en Carla Kooiman

15 km (langzaam) Rene en Thérèse Schilperoord
15 km (iets sneller) Monique Hoeven
15 km (snel) Henk Snijders en Henk van Velzen

18 km (langzaam) Peter Boot
18 km (snel) Erik Groeneweg

Ik heb begrepen dat en ook nog een wandelgroep is en na afloop gaan we lekker barbecuen!!

Op de site van Spirit in het gedeelte van 50 jaar Spirit is het programma te vinden. Hieronder is dat ook afgedrukt.

Je kunt je nog tot 6 september aanmelden. Je moet dan wel zelf je vervoer verzorgen, omdat de bussen vol zitten. 

Laten we er met z'n allen een mooie feestdag van maken!!!!!!
 

maandag 25 augustus 2014

Spirit-Jubileumshirt-fotowedstrijd


Onze voorzitter, Rob Rook, deed mij de suggestie om via de blog “AV Spirit: toen en nu” een fotowedstrijd uit te schrijven. Het idee was om leden aan te sporen zichzelf te laten fotograferen in een Spirit-Jubileum-shirt op een bijzondere plaats. “Bijzondere plaats” kan in dit opzicht zeer breed worden opgevat.

Zoals velen van jullie ongetwijfeld vorige week maandag hebben gezien in het programma “We zijn er bijna!” van omroep MAX, heeft Wim van Ardenne eigenlijk al gewonnen. Hij droeg namelijk het shirt in het programma en bereikte daarmee 1,2 miljoen mensen.
Wim van Ardenne in het TV-programma "We zijn er bijna!"
Ik heb bedacht om Wim te vragen om voorzitter van de jury te zijn, waarmee hij gelijk niet meer kan meedingen naar de hoofdprijs. De jury is als volgt samengesteld:

Wim van Ardenne (voorzitter)
Marianne Bestebreur
John van Reeuwijk
Thérèse Schilperoord
Dick Hordijk (secretaris)

Foto’s kunnen tot en met 21 november 2014 worden ingestuurd naar hordijk@spirit50jaar.nl. Foto’s kunnen worden gebruikt om via deze blog “AV Spirit: toen en nu” alvast aan het brede publiek getoond te worden. De jury zal op 22 november een foto als winnaar kiezen. Te hanteren criteria wordt volledig aan de jury overgelaten en protest tegen de uitslag wordt niet gehonoreerd. De winnaar wordt op het grote feest die avond in het zonnetje gezet.

Ik kijk uit naar mooie en creatieve foto’s op bijzondere locaties van (oud-)leden in het spirit-50-jaar-jubileumshirt!

Dick Hordijk
PS: Wim op TV zien: http://www.omroepmax.nl/televisie/alle-programmas/we-zijn-er-bijna/uitzending/tv/we-zijn-er-bijna-maandag-18-augustus-2014/
      Deze info als pdf: https://drive.google.com/file/d/0B0QMSNRqNONoTlc5QWt0UGl4QTA/edit?usp=sharing
 

Advertenties


De eerste van wie ik historisch Spirit-materiaal kreeg, was Leo Groeneweg, en wel zoveel dat ik er tot 22 november iedere dag een blog mee kan vullen. Geweldig Leo! Hij had het allemaal in een grote AH-tas aangeleverd. Hoe kan het ook anders. Hoogtijd om uit dat materiaal iets te gebruiken.

Velen kennen Leo, trainer van groep 2, natuurlijk wel. Maar voor wie hem niet kent, onderstaand een foto. Nou ja, of dit nu zoveel helpt, weet ik ook weer niet. Het betreft namelijk een foto uit 1998. De man rechts is Leo en achter hem loopt Ruud Sundermeijer. Of er nog meer Spirit-atleten op staan weet ik niet. Als iemand dat wel weet, verzoek ik hem of haar dat via een reactie op dit bericht (zie onderaan deze blog) kenbaar te maken, zodat iedereen het ook kan zien.
De Schakel, 9 april 1998
Ik wil in deze blog aandacht schenken aan de advertenties die we in lokale bladen plaatsten om nieuwe atleten aan te trekken. Die kwamen dan in bijvoorbeeld het Kompas of in, toen nog, De Schakel. De eerste oproep heb ik ontleend aan het boekje ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan. In welk jaar deze is geplaatst, weet ik niet.
De eerste oproep
Een hele leuke vind ik ook de volgende uit 1997, omdat er expliciet alle onderdelen worden benoemd en polsstok hoogspringen en gewoon hoogspringen ook in zijn afgebeeld.
De Schakel, 20 maart 1997
En dan de bekende advertentie in het kader van de marathonvoorbereiding. Deze dateert van 1996, maar de vele jaren daarna ging het op dezelfde wijze.

De Schakel, 19 december 1996
In 2003 stond er in het Kompas ook zo'n advertentie, zoals bovenstaand weergegeven. Dat was de start van mijn betrokkenheid bij Spirit.

zondag 24 augustus 2014

Over Estafette, wissel en WOC


Kijken jullie er ook al zo naar uit, de opening van de baan en de estafettes op 6 september? Nee??? Maar jullie weten het toch wel en komen toch ook, want het beloofd een prachtig gebeuren te worden!
 
Vandaag zijn jullie via een e-mail over deze dag geïnformeerd en in de kantine en op de site van Spirit is de informatie ook te vinden.
Ik had het voorrecht om de betreffende informatie gisteren al van Patrick van Kesteren van de WOC te mogen ontvangen. Patrick kende ik nog niet. Dus maar eens gevraagd of het misschien de partner is van Monique en de vader van Charlotte. En ja hoor, dat blijkt zo te zijn. Mooie gelegenheid om hem en de WOC ook maar eens te belichten, want natuurlijk geen evenementen en geen wedstrijden zonder organisatie! Ik weet niet hoe het komt, maar bij WOC (als je het uitspreekt kan het ook WOK of WALK zijn) moet ik altijd aan Lee Towers en André van Duin denken. Lee zingt bij de Rotterdam marathon natuurlijk altijd “You never WALK alone” en in één van zijn sketchjes ging André als meneer Wijdbeens met een WOK-pan langs bij Lee. Alle gekheid op een stokje, het lijkt me goed om maar eens een beetje duidelijk te maken wie en wat de WOC is. Als ik het goed heb, staat het voor Wedstrijd Organisatie Commissie. Patrick wist mij het volgende te melden:

“In de WOC zitten nu 11 personen. In wisselende samenstelling pakken we de wedstrijden op.

Diederik Geijs (Voorzitter)
Cees de Ruiter
Erwin Bekker (Materiaalman)
Leo Groeneweg
Henk Weeda
Rens Hoogvliet
Luutsen Drost
Walter Loos (Jury coördinator)
Monique van Kesteren (Inschrijvingen/Secretariaat)
Ron de Lange (Wedstrijdsecretariaat)
Patrick van Kesteren (Wedstrijdleider)
 
De estafettewedstrijd is bedacht om een jubileumwedstrijd te hebben (50 jaar Spirit) en om tevens een moment voor de opening van de nieuwe baan te hebben. De estafette is een mooi element waarbij “SAMEN” iets wordt gedaan en dat leek ons een mooi thema. En gelukkig werkt het. De afgelopen tijd heb ik me bezig gehouden met de wedstrijd op zich. Fiona Sjouken en Amber Hulleman hebben zich de afgelopen maanden druk bezig gehouden met de markt, vertier enz.  Deze twee kanjers zijn een onlosmakelijk, en misschien nog wel een groter, onderdeel van deze hele molen.”

Er zijn ongeveer 30 teams voor de estafette en er is, vanzelfsprekend natuurlijk, een grote opkomst vanuit Spirit. Ik, Dick Hordijk dus, weet dat Ruud Solleveld ook zeer actief is geweest om teams van (oud-)leden samen te stellen. Prachtig toch! Het leeft heel erg en Patrick vertelde me: “Ik hoor al over zenuwachtige teams die oefenen met stokken, zich druk maken of ze wel of niet met startblokken moeten lopen, enz. Gaan we dan ook echt met zo'n stok lopen, vroegen ze.

Nu had ik hier graag een groepsfoto van de WOC geplaatst. Maar helaas, die schijnt (nog) niet beschikbaar te zijn. Daarom heb ik Patrick maar gevraagd of hij een foto van hemzelf kon aanleveren. Nou, dat viel nog niet mee. Na lang zoeken, kwam Monique met de volgende foto op de proppen. Nou heb ik zelf altijd met zonnebrillen zoiets van, je ziet nog het gezicht niet zo goed. Dus heb ik ook maar even de foto die Patrick op zijn Facebook gebruikt erbij geplakt. Ik heb er gelijk maar een foto van Monique bij gedaan. Zij was bijna twee jaar geleden ook één van de organisatoren van het geslaagde evenement “Winterwendeloop” bij Spirit ter gelegenheid van de actie Serious Request.
Links Patrick van Kesteren en rechts in het midden Monique van Kesteren met rechts naast haar Marian Beverloo, ook van de organisatie, en links ikzelf.

Ja, en bij zo’n estafette hoort een wissel. Dat doet me denken aan vorig weekend. Wat was het mooi hè de Europese kampioenschappen in Zurich. Mooie reclame voor onze sport. Jammer alleen van die ene wissel op de 4x100 m estafette voor dames.

Patrick had naar mij ook een A4-tje over wisselen bij estafettes gevoegd. Het heeft als titel: “Nog niet zo bekend met Estafettes”. Wil je er meer over weten, klik op: https://drive.google.com/file/d/0B0QMSNRqNONoeUNJYVdsbTlnblk/edit?usp=sharing
 
Zie jullie op 6 september bij Spirit. Ik kom zelf iets later, omdat ik eerst nog de 1/8 triathlon van de Binnenmaas doe. Maar samen met Nelleke van Dijk, Andrea de Winkel en Ad van de Griend, die ook de 1/8 triathlon doen, doen we onder de naam NADA-NADA (Nelleke, Andrea, Dick en Ad NA De Achtste) in de middag toch ook nog mee met de Zweedse Estafette.

zaterdag 23 augustus 2014

De eerste steen

We hebben een fantastische accommodatie op de Kikkershoek, maar dat is natuurlijk niet vanzelf gegaan. In komende blogs zal ongetwijfeld nog wel ingegaan worden op de aanloop naar de bouw van de accommodatie in 1999. Navolgend kijken we terug op de bouw en het leggen van de eerste steen door toenmalig burgemeester Van der Hart. Deze informatie komt uit het archief van Mari Geluk.
De eerste steen is gelegd door burgemeester Van der Hart en Spirit voorzitter Ben Hoppener.
 
Burgemeester Van der Hart en voorzitter Ben Hoppener met achter hem Theo Batenburg,
de architect van het gebouw.
 8 mei 1999 is de eerste steen gelegd.
 
Pauze voor de werkers van het eerste uur! V.l.n.r. Mari Geluk, half zichtbaar Wim de Wijze, Rob v.d.Dijkgraaff, Cor Goudswaard, Ben Hoppener, Eel Verkamman, Rinus in ’t Veld.
 
Foto's van de bouw in 1999 (foto rechtsonder: waar is de eerste steen?).
 
En inmiddels 15 jaar later hebben we weer een bijzonder moment met de uitbreiding van de baan! Later daarover ook meer.

donderdag 21 augustus 2014

Spuiloop 1989

Ja, het is gewoon hartstikke leuk, een beetje grasduinen in het historisch Spirit-materiaal. Zo kwam ik in het mapje van Carl Fraza, dat ik via Ruud Solleveld had ontvangen, een Kompasje van 25 jaar terug tegen. Daarin een bijna paginagroot verslag van de Spuiloop (10 EM) met de volledige uitslag, inclusief woonplaats en vereniging. Nee, dat zien we tegenwoordig niet meer.
Ik haal er het volgende uit naar voren: "Boeiend was de strijd tussen de sterkste Hoeksche Waarders. Lange tijd bleven de Nieuw-Beijerlander Ad Embrechts, de Oud-Beijerlander Leo van der Hoeven en Numansdorper Teun de Jong bijeen. Embrechts bleek uiteindelijk veertig tellen sneller dan nummer twee v.d. Hoeven." en "De strijd om de beste Spirit-atleet ging tussen Leo van der Hoeven en Teun de Jong. Tot het 12 km punt ging de strijd gelijk op; maar toen Leo een demarrage plaatste had Teun de Jong hierop geen antwoord. De eindtijd van v.d.Hoeven was 55 min., 58 sec.; zijn zoveelste persoonlijk record van dit jaar. Ook Carl Fraza, van het organiserende Spirit liep met 1 uur en 45 sec. een persoonlijk record. Opvallende aanwezige was top-atlete Elly van Hulst. De avond tevoren had zij nog een Nederlands record gelopen op de vijf kilometer in Brussel en zij had afgesproken om samen met Spiritatlete Tinele Wijers de laatste vier kilometer te lopen. De Spiritloopster moest echter voortijdig de strijd staken, maar dit weerhield Elly van der Hulst er niet van om de laatste kilometers naar de finish tussen een aantal atleten af te leggen."
Leuk toch, zeker ook omdat het over atleten gaat die nog steeds lid zijn, ook al kan Teun niet meer hardlopen en zien we die wekelijks met de racefiets bij Spirit aankomen. Ja, er werd hard gelopen. De tijd van Leo, de huidige trainer en loper van groep 1, van 55:58 komt overeen met een tempo van 3:29. Tot mijn grote vreugde zag ik ook dat Lia Melis de snelste dame was met een tijd van 1:00:23. Ja, er staat Lia, maar dat zal wel een tikfout zijn, zo dacht ik, want dat zal Lea moeten zijn. Helaas, de volledige uitslagenlijst hielp me uit de droom. Lia Melis was een dame uit Vrouwenpolder, die lid was van atletiekvereniging Dynamo. Jammer dus dat het niet onze Lea is, die al bijna 100 jaar actief lid van Spirit is. Verder zijn er nog diverse Spiritleden van nu in de uitslag te vinden, waarvan ik graag nog Wim van Ardenne (51ste met 1:01:28) en Wim de Wijze (54ste met 1:01:46) noem. Wim van Ardenne hebben we deze week nog in Spirit-shirt in het TV-programma "We zijn er bijna." kunnen zien. Daarin bekende hij ten overstaan van 1,2 miljoen Nederlanders, weliswaar nog net zo fanatiek te zijn als vroeger, maar niet meer zo snel!

OPROEP: Het is mijn bedoeling AV Spirit in de volle breedte in deze blog een plaats te geven. Omdat ik wat ouder ben en in de wegatletiek zit, heb ik veel meer materiaal van de krasse knarren die veel op de weg lopen dan van hoogspringen, 100 m hardlopen, enz. en dan van jeugdzaken. Dus hierbij de oproep aan de (oud-)baanleden om leuk materiaal uit het verleden en/of van nu aan te leveren. En natuurlijk kom ik ook graag spoedig een groepsfoto van jullie trainingsgroep maken. Bij jij trainer van zo'n groep, meldt je even aan (hordijk@spirit50jaar.nl) en we maken een afspraak.

Tot slot: Je mag ook best reageren op dit bericht of op andere berichten. Is misschien wel leuk, maar hou het bij voorkeur een beetje positief voor de vereniging. Natuurlijk mag je ook kritiek op de blog hebben, maar dan graag even zo dat niet iedereen dat direct ziet en dus gewoon even een mailtje naar hordijk@spirit50jaar.nl. Ik zal daar dan op reageren en het resultaat van onderling overleg via een blog-bericht weer delen met iedereen.

Marathon

Het begint los te komen. Ik krijg steeds meer historisch materiaal waaruit ik voor deze blog kan putten. Zo heeft Ruud Solleveld mij een dik pakket met interessant materiaal gegeven en inmiddels heb ik ook contact met onze eerste voorzitter, Henk Gelderblom. Met hem spreek ik binnenkort. In de spullen van Ruud zat ook het boekje ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum. Daaruit heb ik het stukje van Nico Pover over de S.L.A.-Historie onderstaand overgenomen.

Binnen onze atletiekvereniging onderscheiden we twee grote groepen, de baanatletiek en de wegatletiek. Ik heb de ledenlijst er niet op nageslagen, maar veronderstel dat meer leden actief zijn bij de wegatletiek dan bij de baanatletiek, zeker voor wat de senioren betreft. Maar in de beginjaren van de vereniging was dat duidelijk anders. Het was toen puur baanatletiek. Pas na 18 jaar (1-1-1982) werd het langeafstandlopen een onderdeel van Spirit. Het had de naam S.L.A., hetgeen waarschijnlijk stond voor Spirit Lange Afstandlopen. Nico Pover keek in 1989 terug op 8 jaren marathonresultaten. Heel leuk om te lezen. De man van het eerste uur, Cor Goudswaard, is nog steeds lid! En je komt ook de namen van Leo van der Hoeven, Karel Uitterlinden en Tanja en Teun de Jong tegen. Ja, er is veel veranderd, als je kijkt hoe massaal de Rotterdam marathon nu is, waarbij er jaarlijks wel 50 Spiritleden deelnemen.

 
 

Al enige jaren houd ik voor mezelf een min of meer officieuze Spirit-marathon-ranglijst-allertijden bij. Ik wil die voor de gelegenheid van 50 jaar Spirit zo goed mogelijk updaten en zal daarvoor gebruik maken van het historisch materiaal dat ik ontvang. Verder roep ik ieder (oud-)Spirit lid op zijn beste marathontijd aan mij door te geven met vermelding van plaats waar gelopen en jaartal (stuur naar hordijk@spirit50jaar.nl). Alvast bedankt.

dinsdag 19 augustus 2014

Loopgroep 2

Met de bedoeling dat we, als leden van AV Spirit, de mogelijkheid hebben om te kunnen weten wie er nog meer lid is, stel ik voor om met enige regelmaat een foto van een trainingsgroep op te nemen in deze blog. Ik zal daartoe met de trainer contact opnemen, zodat hij of zij de leden op kan roepen naar de training te komen als de foto gemaakt gaat worden. Wie er niet is, staat er niet op. Logisch, maar wat ik hiermee wil zeggen is dat ik niet nastreef volledig te zijn. Hierbij de eerste foto van een trainingsgroep, en wel, loopgroep 2.
Loopgroep 2 - dinsdag/donderdag - trainers: Leo Groeneweg, Bart Bovenberg en Jo Nijsen
 
 
Voor alle duidelijkheid, het gaat natuurlijk om geheel AV Spirit en dus niet alleen de wegatletiek, waarin ikzelf actief ben. Ik wil ook graag foto's van de baanatleten en zowel van senioren als jeugd. Ik heb wel hulp nodig bij het plaatsen van de namen bij de foto's.
 

Feestavond 22 november

In het kader van het jubileumjaar zijn er diverse feestelijke evenementen. Naast het Open Hoeksche Waards Estafette & Werp Kampioenschap (en opening van de baan) op
6 september, de Strand-, bos- en duintraining op 13 september en de jubileumreceptie op 18 november, is dat natuurlijk de grote feestavond op 22 november. Over die laatste wil ik het even met jullie hebben.


Ik heb links en rechts wat geluiden gehoord over de gekozen locatie voor het feest, de Open Hof. Er zijn mensen die zich afvragen of dit een goede keuze is. Ja, het is een hele grote ruimte, maar had het niet beter bij Spirit gekund met een tent of zo, zeker als blijkt dat er niet zoveel leden en oud-leden naar het feest komen.  

De Open Hof is het gebouw van de Protestantse Gemeente Oud-Beijerland.
 
Volgens mij is het niet de vraag of er veel mensen naar het feest komen, maar wat moeten we doen om er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk leden en oud-leden komen!! Laten we elkaar er op aanspreken en sowieso moet iedereen het alvast vet en dik onderstreept in zijn agenda zetten (zaterdagavond 22 november 2014), zodat je straks geen belemmering of excuus hebt. Persoonlijk denk ik dat het ook zo werkt dat mensen graag willen weten wie er nog meer gaan. Als hun maatjes uit de trainingsgroep niet gaan dan gaan ze waarschijnlijk ook niet en omgekeerd, als al hun loopmaatjes gaan, dan willen ze er bij zijn. Nou, ik ben er hoor! En ik heb me aangemeld!
 


Oh, foutje! Het aanmelden was alleen bedoeld voor oud-leden. Nog eens goed gekeken op de site. En ja hoor, het staat er, alleen oud-leden dienen zich aan te melden.
 
Het lijkt mij goed om iedereen (dus ook leden) te vragen om zich aan te melden. Sterker nog, de Jubileumcommissie zou er naar mijn mening over na moeten denken om de lijst van (oud-)leden, die zich dan hebben aangemeld, ook "openbaar" te maken. Misschien hoeft niet de hele wereld het te kunnen zien, maar dat kan eenvoudig door het op het afgeschermde deel van de Spirit-site te plaatsen. Ik ben benieuwd hoe de commissie hier over denkt en wat er gebeurt. 
 
Ik vind het ook belangrijk dat er eenvoudig de mogelijkheid is om leden van andere trainingsgroepen te leren kennen, of althans om te weten wie het zijn. Ik zal daaraan werken en begin daarmee in de volgende blog.
 

Ik kijk er naar uit om op 22 november te kunnen dansen met Gwen, Thérèse, Lea en ...... 

zondag 17 augustus 2014

1964 en de eerste jaren


Het leven van 50 jaar terug zag er natuurlijk totaal anders uit dan dat van nu. Volgens mij hadden wij thuis in Westmaas nog zo’n ouderwetse telefoon met telefoonnummer 15 en moesten we een telefooncentrale bellen om door te laten verbinden. Het was in die tijd dat Henk Gelderblom het initiatief nam tot de oprichting van onze atletiekvereniging. Ik baseer me hiervoor op het boekje dat ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum was gemaakt. 
Ik heb eens gekeken naar wat er in 1964 gebeurde. Judoka Anton Geesink won in Japan Olympisch goud, de Beatles waren in Nederland en Kees Verkerk won in Innsbruck zilver op de 1500 m in een tijd van 2.10,6.
Onderstaand een fragment uit de eerste ledenlijst, wat tevens de presentielijst van de oprichtings-vergadering was. In 1964 had de vereniging 14 leden, hetgeen het jaar erna al was verdubbeld. De eerste prestatieloop was in 1965 met aan de start, ja echt, onze Kees Verkerk!! 
Het ledental groeit de eerste jaren matig, met in totaal 30 en 46 leden in respectievelijk 1968 en 1969. De "accommodatie" was op het veld van korfbalvereniging Korbatjo, dat zich toentertijd aan de Sportlaan bevond op de locatie waar zich nu de wijk "Even Buiten" bevindt en waar ook het terrein van voetbalvereniging SHO en tennisvereniging TVO was.
In 1970 worden maar liefst 9 medailles verovert op de Nenytobaan in Rotterdam. Leden van het eerste uur, die overigens nog steeds lid zijn, zijn Lea Melis en Sea Goudswaard. Natuurlijk zal ik proberen om Sea en Lea in latere blog nog aan het woord te laten.
Vanzelfsprekend moet er met dit jubileum ook iets gedaan worden. Bij de voorgaande jubilea was dat een boekje met de onderstaande afbeeldingen als kaft. Dit jubileum zal het dus een Power-Point-presentatie worden en ......
Ja, tijden veranderen en daarmee de wijze waarop er wordt gecommuniceerd. Het is dus niet meer van deze tijd om een (papieren-)boekje uit te brengen, zoals vroeger. Zo is het bellen dus ook veranderd. Het was in het oprichtingsjaar 1964 dat Isaac Asimov, een toen bekende science-fiction-auteur, een essay schreef over hoe 2014 eruit zou zien. Eén van zijn voorspellingen was dat in 2014 mensen elkaar kunnen zien tijdens het bellen en dat had hij dus helemaal goed voorspeld.
 
Dick Hordijk