dinsdag 30 september 2014

Gesprek met Henk Gelderblom (2)

Op dinsdag 26 augustus heb ik een interview gehad met de oprichter van AV Spirit, Henk Gelderblom. De donderdag er op heb ik via een blog daarvan verslag gedaan. Ik had in de titel (1) opgenomen, omdat ik nog meer informatie had dan wat ik in die blog had opgenomen. Het was mijn bedoeling er nog een tweede blog aan te wijden. Het heeft even geduurd, maar hier is ‘t ie dan.

Allereerst wil ik even teruggrijpen op wat ik aan het eind van deel één van het interview met Henk schreef. Dat was “Leuk om nog even op te merken is misschien dat de kleinkinderen van Henk ook op atletiek zitten (AV Delta Sport uit Zierikzee en AV’56 uit Goes) en dat we ze, of één van hen, mogelijk op 6 september met de Estafette bij ons op de baan hebben.” Op 6 september hebben inderdaad de kleinkinderen Pelle en Nanne Gelderblom meegedaan aan de wedstrijden. Dit zijn kinderen van Peter Gelderblom en Norma van der Sijs, die lange tijd lid zijn geweest van Spirit. Pelle heeft meegedaan met het team van AV’56  met de 4 x 100m en de 4x 400m jongens B en een eerste plaats behaald. Nanne is bij de meisjes C eerste geworden op de meerkamp. Hierbij kan nog worden aangetekend dat de 4x100 m een Zeeuws record was en de 4 x 400 m een clubrecord. Zo zie je maar weer, de appel valt niet ver van de boom.
Kleinkinderen van oprichter Henk Gelderblom. Links het estafette team van AV’56 uit Goes met Pelle Gelderblom (Nr. 209-4) en rechts Nanne Gelderblom op de meerkamp.

Terug naar het interview. In de beginjaren was het alleen nog maar baanatletiek. Het Spirit Lange Afstand lopen (SLA) kwam pas later. Het was in de beginjaren een leuke groep atleten met ook hele goede atleten, waarvan er sommigen tegelijkertijd ook in het eerste van SHO speelden, zoals Frans van der Linden en Jan van Leenen.
 
Tot 1968 bestond de vereniging voornamelijk uit oudere junioren en senioren. We besloten toen het roer om te gooien om meer jeugd te trekken. We gingen atletiekmeerkampen, prestatielopen en trimvaardigheidsproeven organiseren voor de jeugd. Met een enthousiast team, waarin Cees van Es en Willy van Prooijen een belangrijke rol speelden, hebben we vrij snel aardig wat jeugdleden als lid kunnen inschrijven. Dat was wel een zeer zware aanslag op vrijwilligers. In die tijd was er namelijk nog geen elektronische tijdwaarneming. Voor een wedstrijd had je zo ca. 25 man nodig en die moesten dan ook nog in het bezit zijn van een jurydiploma. We waren lid van de afdeling Dordrecht en regelmatig kregen we gelukkig hulp in de vorm van een aantal juryleden uit Dordrecht.
Tijdwaarneming was in die tijd nog arbeidsintensief! (Bron: Archief fam. Van Es)
 
In 1975 was er de eerste Spuiloop. De start was toen nog bij het toenmalige Koen Visser.



Eerste Spuiloop in 1975 (Bron: Archief fam. Van Es).
 
Op mijn vraag wie in de beginperiode belangrijke krachten voor de vereniging waren geeft Henk aan dat dit in het allereerste begin zeker de medebestuursleden Gerrie Vrij en Wim van der Meer waren. “Maar eigenlijk was iedereen belangrijk en als ik voor de periode daarna toch een aantal namen moet noemen, dan komen bij mij de namen Nico Hennip, Cees van Es, Willy van Prooijen, Rokus Troost, Piet Bekker, Cor Goudswaard, Marja Barbier, Nico Pover, naar boven, maar nogmaals, nog vele anderen waren ook belangrijk.


Aan de Spirit Spetters is inmiddels al in diverse blogs aandacht besteed. Piet Bekker is de geestelijk vader van het clubblad, dat, nadat het eerst min of meer een pamflet was, in ca. 1977 een echt clubblad werd.
 
We hebben het gehad over het lange afstandlopen (SLA). Ja, als je kijkt naar de baan en het lange afstandlopen dan moet je constateren dat het eigenlijk min of meer twee aparte afdelingen waren binnen Spirit: “Ik heb het niet voor mekaar gekregen om het echt te koppelen. Ook bij andere clubs zag je dat.”. En ja, feitelijk is het min of meer nog steeds zo. Ik, Dick Hordijk, hoop dat we in ieder geval dit jaar een aantal evenementen hebben waarbij we wat dichter bij elkaar komen. Dat was al zo met de Strand-, bos- en duintraining en zal straks bij het grote feest hopelijk weer zo zijn.
 
Voor wedstrijden moest je vroeger veel reizen. Zo ging Henk in zijn jeugd, toen hij bij atletiekvereniging AAA lid was, met de fiets vanuit Streefkerk naar Alblasserdam. Daar nam hij de bus naar Rotterdam Centrum, om vervolgens met de trein naar Leiden te gaan voor een wedstrijd. Daarom werd ook wel naar Nenijto in Rotterdam gegaan, waar ook door Spirit de meeste wedstrijden werden gelopen.
 

Clubkampioenschappen 1995 in Rotterdam (Nenijto) – start 3 km. Vlnr: Lida Blokland, Jacoline Groeneweg, ?, Lea Melis, Els van Vliet en Marja Sundermeijer (Bron: Lea Melis).

Clubkampioenschappen 1995 in Rotterdam (Nenijto) – start 5 km.
Vlnr: Laurens, ?, Piet Dronk, ?, Bram Kranendonk, Fred van der Sluijs, Ben Hoppener, Rutger Agterberg, Rob van de Dijkgraaff, ? Loek lelieveld (Bron: Lea Melis).

 
Op een gegeven moment kregen we een betaalde trainer. Nico Kriatkow is heel lang trainer geweest. Hij was een hele goeie discuswerper en kogelstoter.

Krantenknipsel uit 1977 met foto van 1972 (Bron: Archief fam. Van Es).
 
Aan het eind van ons gesprek liep de huidige voorzitter, Rob Rook, de kantine in. Vanzelfsprekend heb ik nog even een foto genomen van de oprichter en de onze huidige voorzitter.
 
Henk, bedankt voor het interview en in ieder geval tot in november bij de receptie en het feest!


Tot besluit:
Op 8 september heb ik in mijn blog aandacht besteed aan "Atletiek-lintjes". In heb ik het archief van fam. Van Es gevonden dat ook Henk Gelderblom en Cees van Es een lintje hebben gehad. Dit betrof het bronzen erekruis van de KNAU in 1995. En dit waren niet de enige lintjes die deze heren hebben ontvangen, want inmiddels weet ik dat Henk Gelderblom de Koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau heeft ontvangen en Cees van Es ook een Koninklijke onderscheiding, waarvan ik nog niet weet welke dat precies is.

 

zaterdag 27 september 2014

Loopgroep 1

Afgelopen dinsdag heb ik loopgroep 1 gefotografeerd. Ooit heb ik het genoegen gehad ook zo snel (nou ja) te lopen dat ik ook deel uit maakte van groep 1. Dat zal er wel niet meer van komen. Onderstaand introduceer ik de atleten van groep 1 en daaronder treffen jullie een bericht van Leo van der Hoeven aan.
 Loopgroep 1 - dinsdag/donderdag - trainers: Leo van der Hoeven en Wim de Wijze, met Marja Sundermeijer als vervangster. Op de foto ontbreken o.a. Armand Stolk, Marcel de Vette, Steef Rosmolen en Kees de Geus.


Wim heeft aangegeven dat hij gestopt is als trainer vanwege zijn gezondheid, echter hoewel hij niet aanwezig is bij de trainingen blijft hij trainer van groep 1 voor alle groep 1 lopers!
 
Zelf heb ik Wim leren kennen in 1985. Op aanraden van Rens Hoogvliet (minimaal 10 jaar mijn trainer) ging ik met Wim, en o.a. Krijn Niemantsverdriet, Otto van de Leer en Adriaan van Tiggelen mee voor mijn eerste echte lange duurlopen voor de Marathon van Rotterdam in dat jaar. Daar stond Wim dan met baard en hij kon buffelen .. geloof me, ik heb heel wat afgezien in die beginperiode. Tevens hadden we vooral veel lol ondanks trainingsweken van 140 km!
 
Voor velen zal niet bekend zijn dat Wim 2 uur 50 min op de marathon heeft gelopen. Later in 1995 haalde hij zijn eerste trainersdiploma en startte hij met het trainen van de junioren jeugd, waaronder Fouad Fertoute met lang haar nog wel!
 
Niet veel later is hij gestart als trainer van groep 1: zijn groep. Hij bleef zich ontwikkelen met diverse specialisatiecursussen. Hij is altijd heel gedreven en motiverend over alles wat met lange afstand en atletiek te maken heeft.
 
Wim is, zoals bekend, al jaren actief op allerlei andere vlakken binnen Spirit, sinds 1999 heb ik de eer om samen met hem de trainingen te verzorgen.
 
Met sportieve groet,
 
Leo van der Hoeven

 

woensdag 24 september 2014

Loopgroep 3

Tijd om weer eens atleten van een trainingsgroep aan jullie voor te stellen. In dit geval betreft het groep 3, waar ikzelf ook deel vanuit maakt. Helaas kan ik even niet meetrainen vanwege een probleem met de knie.
Loopgroep 3  -  dinsdag/donderdag - trainers: Henk Snijders en Gerard Brand

 
Oproep aan trainers: Wil je dat jouw groep ook een keer wordt getoond, stem tijdstip voor foto af (hordijk@spirit50jaar.nl) en zorg dat op dat tijdstip zoveel mogelijk atleten aanwezig zijn!

Weer in de lucht!?


De afgelopen bijna twee weken is er geen blog geplaatst. U zult u zich wellicht afvragen wat daarvan de reden is. Is er geen materiaal meer? In tegendeel! Of gaat het met niet goed met de schrijver? Ook dat is niet aan de orde. Nee, het ligt anders. Ik was voor mijn werk naar China. Het was zeker mijn intentie om ook vanuit China enkele blogs te plaatsen. Maar helaas, dat bleek niet mogelijk omdat de  censuur in China maakte dat ik niet bij mijn blogsite kon komen. Nu ik weer thuis ben, ben ik weer in de lucht (vandaar het uitroepteken - ! - in de titel). De frequentie zal waarschijnlijk iets minder zijn dan in de eerste maand, maar het is toch zeker de bedoeling om met regelmaat jullie weer via deze blog site te informeren over het Toen en Nu van onze atletiekvereniging Spirit.

Kort voor ik op reis ging kreeg ik van Ruud Sundermeijer een aantal oude versies van de Spirit Spetters toegestuurd. Natuurlijk weer een mooie bron om uit te putten voor deze blog. Ik vind het wel grappig om een bladzijde uit een Spetters van de eerste jaargang te tonen. Het laat namelijk zien dat het maken en in de lucht houden van een clubblad niet eenvoudig is en min of meer een probleem is van alle tijden.

 
Zoals jullie kunnen lezen, betreft het de editie van september 1977 en wel nr. 7 van de 1e jaargang. Je zou dan kunnen denken dat het clubblad in 1977 is begonnen, zeker als er ook boven staat dat het 12 x per jaar verschijnt. Maar als je gaat lezen, kom je tot de ontdekking dat het wellicht toch wat anders ligt. Voor de duidelijkheid heb ik de betreffende tekst hieronder maar even weergegeven.
  
Van de redaktie.
Toen we vorig jaar wederom aan "Spirit Spetters" begonnen stond er boven het redaktie-artikel "gelukt", "zal het lukken" en dergelijke. In december werd hoopvol verteld dat in januari "Spetters" in een officieel jasje zou zitten. Hoe anders is het gelopen! Heb je gezien wat er rechts in de kop staat? Doe dat beslist niet. Degene die het meest met de brokken zat, was toch mooi ondergetekende. Het heeft geen zin om alle problemen en oorzaken van het falen op tafel te brengen. Als je gezondheid je in de steek laat doe je echt geen "Spetter". Duidelijk is me wel geworden, dat je een clubblad niet in je eentje in stand kan houden. Misschien wel als je in Sabina zit, maar niet als je er vlak achter woont. Intussen zijn de brokstukken van vorig jaar weer bijeen gezocht en getracht zal worden om op Spirit's verjaardag de officiële jas uit de fabriek te doen komen.
 
Voor alle duidelijkheid, het stukje is geschreven door Cees van Es, senior, die in eerdere versies van deze blog al is geïntroduceerd. Uit het interview met onze voorzitter, Henk Gelderblom, weet ik dat het idee van de Spirit Spetters kwam van Piet Bekker, de vader van Erwin Bekker. In eerste instantie was het een pamflet en vanaf ca. 1978 echt een blad.  
 
De overeenkomst met de huidige situatie is me duidelijk. Ook nu blijkt het moeilijk om een clubblad in het leven te houden. Het is bijzonder jammer dat de laatst uitgebrachte editie van de Speteers van mei 2013 is. Ja, laat ik er maar niet omheen draaien. Velen die dit lezen, weten dat ik, Dick Hordijk dus, ook mijn eigen krantje heb onder de naam Dick voor Mekaar, ook wel bekend als de DvM. Daarin doe ik wekelijks, of frequenter, verslag van zaken uit MIJN omgeving. Omdat mijn sporten bij Spirit daar deel vanuit maakt, bevat het ook veel verslagjes (foto's en wat tekst) van loopwedstrijden waar Spiritleden aan hebben deelgenomen. Ik hoor weleens dat het een reden zou zijn dat een clubblad niet uit kan komen, omdat de informatie naar mij gaat en men met een clubblad altijd achter de feiten zou aanlopen, omdat ik dezelfde informatie meestal binnen een dag na het gebeuren via de DvM naar buiten breng. Ik wil toch maar even van de gelegenheid gebruik maken, dat ik het duidelijk anders zie. Ik heb een keer de laatste vijf Spetters geanalyseerd op inhoud en kwam tot de volgende bevindingen:
  • Het had altijd een "van de voorzitter/bestuur";
  • 14% betrof informatie van trainers, taakgroepen, enz;
  • 15% betrof algemene artikelen als "Voorkom oververhitting", "Looptips", "Even voorstellen";
  • 30% betrof artikelen van, voor en over de jeugd!;
  • 6 % ging over de starters;
  • 14% betrof verslagen van evenementen als de clubkampioenschappen, de marathon, enz.
Kortom, in die laatste vijf Spetters stonden bijna geen verslagen, zoals ik die in de DvM heb. En bovenal, door het niet hebben van een clubblad is een communicatiekanaal (communicatie tussen bestuur, taakgroepen, leden, ..) weggevallen. Maar ook het delen van informatie over jeugd en/of informeren van starters loopt niet meer via deze weg. Okay, doordat zoiets wegvalt, worden sommige zaken wel via andere wegen ingevuld. Gelukkig was er vorige week (weer) een nieuwsbrief van het bestuur en voor de jeugd staat er een "weekpraatje" op de site.
 
Ik was, ben en blijf van mening dat het goed is als er weer zoiets is als de Spetters, ook al zal de vorm in de huidige digitale wereld wellicht anders zijn. Er is genoeg te delen en het kan/zal in mijn beleving een bindende factor in de vereniging zijn. En ja, als vrijwilligers dit weer oppakken dan moet men zich realiseren dat men hoofdzakelijk de informatie zelf moet ophalen/aanboren!! Ik weet dat uit eigen ervaring, want zo hebben Bart Bovenberg en ik dat in 2008 en 2009 ook gedaan, toen we maandelijks (!) de Spetters uitbrachten.
 
In het geplaatste stukje uit de Spetters van 1977 staat dat getracht zal worden om op Spirit's verjaardag de nieuwe Spetters te doen laten uitkomen. Als het goed is, was dat de 13e verjaardag. Op zich natuurlijk niet zo'n bijzonder aantal. Nu hebben we wel een bijzonder aantal, namelijk 50! Wat zou het toch mooi zijn als er de komende weken een aantal vrijwilligers opstaan om de Spetters weer te gaan maken en we op onze 50ste verjaardag de Spetters weer de lucht is!!!
 
Wie pakt de handschoen op?

donderdag 11 september 2014

Vuurloop 4-5 mei!

Eerder deze week had ik het over de Lintjesregen. Dat speelt zich jaarlijks eind april af. In dezelfde periode zijn er natuurlijk ook nog twee andere belangrijke gebeurtenissen. Dat is 4 mei (dodenherdenking) en 5 mei (bevrijdingsfeest). Jaarlijks brengen atleten in de nacht van 4 op 5 mei het vuur van hotel de Wereld in Wageningen, waar de capitulatie is getekend, naar de plaats van de betreffende atletiekvereniging. Zo heeft onze atletiekvereniging dat ook diverse malen gedaan. Ik heb even nagezocht hoe deze traditie in Nederland is ontstaan. Wat ik er over heb gevonden, is aan het eind van deze blog opgenomen.
 
Over de vuurloop, ook wel fakkelloop genoemd, heb ik informatie gehad van Mari Geluk  (editie 2000) en van Ruud Sundermeijer (editie 2010), waarvoor dank. Navolgend eerst de foto reportage van Mari en dan het filmmateriaal van Ruud.
 
Vuurloop 2000
Gehele groep zijnde lopers, fietsers en chauffeurs in Wageningen 4 mei
Bovenste rij v.l.n.r.: Maaike Koers, Fred v.d. Sluis, Loes Hoogvliet, Leo Bouwmeester, Eel Verkamman, Tjeerd Zwart, Ben Hoppener, Mari Geluk.
Onderste rij v.l.n.r.: Erna Bouwmeester, Joke Geluk, Cor Goudswaard, Arman Stolk, Frans den Outer, Jacoline Groeneweg, Peter de Jonge, Ruud Koers en Leo Groeneweg.

Aankomst in Oud Beijerland

Peter de Jonge heeft de fakkel overgedragen aan burgemeester van der Hart, die op 5 mei 2000 voor oude raadhuis de vlam ontsteekt.
Voltallige groep lopers en fietsers.
Bovenste rij v.l.n.r.: Peter de Jong met fakkel, Ruud Koers, Fred van der Sluis, Eel Verkamman, Tjeerd Zwart, Arman Stolk, Frans den Outer.
Onderste rij v.l.n.r.: Jacoline Groeneweg, Joke Geluk, Leo Groeneweg, Leo Bouwmeester, Ben Hoppener.


Vuurloop 2010

In 2010 is van de vuurloop een prachtige film gemaakt door Ruud Sundermeijer met onze, vorig jaar overleden, toenmalige voorzitter Jan Fok, als interviewer in een glansrol! Het is een hele lange film (ca. 45 minuten). Omdat ik van mening ben dat het een heel mooi geheel is, heb ik er voor gekozen de hele film, met toestemming van Ruud, aan deze blog te hangen.

 
 Links Martin van Zon en rechts onze toenmalige voorzitter, Jan Fok († 2013)
 
 
Je kunt de film bekijken door te klikken op:
 


 
Geschiedenis van de vuurloop
Het Bevrijdingsvuur kwam voor het eerst in Wageningen aan op 5 mei 1948 na een estafetteloop van atleten uit Nijmegen. In de Capitulatiezaal van Hotel De Wereld werd het aan de burgemeester overgedragen. Tenslotte werd het vuur via Rhenen naar Den Haag gebracht. Deze vuurloop was een initiatief van een groep mensen uit Eindhoven. Zij haalden al in 1945 het vuur op in Bayeux, in Normandië. Daar hebben de geallieerden tijdens D-Day voor het eerst voet aan wal gezet. D-day was het begin van de bevrijding van West-Europa. Bayeux was op 7 juni 1944 de als eerst bevrijde stad na D-day.
Van 1954 tot en met 1962 werd de fakkel opgehaald door leden van de motorclub “De Rijnridders”. Elk jaar werd het Bevrijdingsvuur opgehaald. De gemeente Wageningen liet een brander installeren in een ketelhok van het Gemeentelijke Gas- en Waterleidingsbedrijf aan de Mansholtlaan/Droevendaalsesteeg. Daar wordt het Bevrijdingsvuur "eeuwig brandend gehouden". Sindsdien komen elk jaar Wageningse atleten in de late uren van de vierde mei naar het prozaïsche ketelhok om een fakkel aan te steken en deze naar de vuurschaal op het 5 Mei Plein te brengen. Tot 1967 droeg de atletiekafdeling van de gymnastiekvereniging HBS zorg voor de fakkelloop naar Hotel De Wereld. Nadat de atletiekafdeling van HBS was opgeheven, is op 1 april 1967 Atletiekvereniging Pallas '67 opgericht. Op 4 mei 1967 brachten atleten van Pallas ’67 voor de eerste keer het Bevrijdingsvuur naar Hotel De Wereld.

De geschiedenis en symboliek van de fakkelloop van Atletiekvereniging Pallas ’67 komt uit de Griekse oudheid. De vereniging is op deze manier aan haar naam gekomen. De fakkelloop maakte deel uit van de spelen die ter ere werd gehouden voor godin Pallas Athene.

In diverse jubileumjaren, onder andere in 1970, 1995, 2000,2005 en 2010 is de vlam van Wageningen ‘vernieuwd’ met het originele Bevrijdingsvuur uit Bayeux.

Sinds 1948 is de traditie dat vanuit Wageningen het vuur naar andere plaatsen in Nederland wordt gebracht. Dit gebeurt door o.a. atletiekverenigingen, 4 en 5 mei comités, scholen, Oranjeverenigingen en andere organisaties. In 2005 hebben bijna 4.000 deelnemers uit 220 plaatsen het Bevrijdingsvuur als ‘een lopend vuurtje’ door het land verspreid. Een indrukwekkend teken van nationale eenheid. De aankomst van het Bevrijdingsvuur in de eigen gemeente is een mooie symbolische uiting bij de plaatselijke 5 mei activiteiten. Met alleen al de bezoekers van de Bevrijdingsfestivals wordt het Bevrijdingsvuur bij minimaal 700.000 mensen onder de aandacht gebracht.
 
 



woensdag 10 september 2014

De Spetters

Natuurlijk heeft iedere zichzelf respecterende atletiek- of andere sportvereniging een clubblad. Zo heeft AV Spirit De Spetters. Ik ben eens nagegaan sinds wanneer we "De Spetters" hebben en heb het volgende gevonden. Waarschijnlijk is het in 1975 gestart en de naam was toen nog "Spirit - Spetter".
Links zien we de kaft uit 1978 en middenin de nieuwe kaft uit 1979. Rechts betreft een kaft uit 1992. Nu we het toch over kaften hebben, kan worden opgemerkt dat er bij het 10-, 20- en 25-jarig bestaan een speciale Spirit-Spetters is uitgebracht, waarvan de kaften hieronder staan weergegeven.
Om een indruk te geven van hoe de Spirit Spetters er van binnen uitzag onderstaand enkele bladzijden. Veel reclame was opgenomen, naast algemene informatie, zoals samenstelling bestuur en contributie, maar ook uitslagen, verslagen, enz.
Standaard in de Spirit-Spetter, en later De Spetters, was een stukje van het bestuur. Onderstaand ter info het stukje van Ary Blokland namens het bestuur in de editie van mei 1992 (jaargang 17 nr. 2) en juli 1992 (jaargang 17 nr. 3, juli 1992).
 
Maar hoe staat het nu met De Spetters? Nou, enkele jaren terug is de lay-out op de schop genomen en sinds die tijd heeft De Spetters een prachtige, prettige, frisse uitstraling. Echter moeten we helaas constateren dat de laatste editie, die is verschenen, inmiddels alweer dateert van mei 2013.
Natuurlijk is het zo dat we in een andere tijd leven dan die waarvan ik bovenstaand de kaften heb getoond als het gaat om media en communicatie. Daar waar vroeger een clubblad HET medium was om binnen een club te communiceren, zijn er nu tal van andere mogelijkheden om te communiceren (website, e-mail, facebook, blog, enz.) en is een papierenversie al helemaal uit de tijd. Dit neemt niet weg dat het naar mijn mening belangrijk is dat er toch nog steeds zoiets is als een clubblad, in welke vorm dan ook, al was het alleen al om de leden regelmatig te informeren over bestuurs- en andere zaken.
 
Ik hoop van harte dat er weer vrijwilligers opstaan om De Spetters samen te stellen, dan wel dat het bestuur een alternatieve methode weet te vinden voor communicatie, zoals we die hadden met De Spetters. Ja, ik hoor u al denken: "Waarom dat je het zelf niet?". In dat verband wil ik naar voren brengen dat ik in 2008 en 2009 actief betrokken was bij het samenstellen van De Spetters met iedere maand op tijd een dikke editie en twee marathon-specials. Het lijkt me goed dat anderen dat nu oppakken. 

dinsdag 9 september 2014

Belaconcross 1992

Dit is een experiment. Voor het eerst zijn er filmbeelden aan deze blog gehangen. Ik heb namelijk van Ruud Sundermeijer veel, zeer interessant materiaal gekregen. Vandaag aandacht voor de Belaconcross op 30 december 1992. De cross werd, zo te zien, gehouden bij de Oude Tol. Waarschijnlijk is het niet voor iedereen interessant, maar de liefhebbers kunnen ervoor gaan zitten (14 minuten).
Er zijn beelden van de jeugd, de dames en de heren. Zo komt bijvoorbeeld Lea Melis door beeld, maar ook Gerda van Eck, John Rosmolen, Leo van der Hoeven en vele anderen. Dit alles wordt natuurlijk opgeluisterd met het geluid van spreekstalmeester Rens Hoogvliet. 
Gerda van Eck
John Rosmolen
Ga er maar eens goed voor zitten. Als gezegd, het is een experiment. Jullie kunnen het downloaden via de volgende link:
 

 

maandag 8 september 2014

Atletiek-lintjes

Jullie kennen het wel, de jaarlijkse onderscheidingen rond Koninginnedag, ook wel bekend als de "Lintjesregen". Ongetwijfeld zullen diverse Spiritleden in de 50-jarige geschiedenis van AV Spirit een lintje hebben gehad om diverse redenen, waaronder ongetwijfeld ook vrijwilligerswerk voor Spirit. Ik kan niet nagaan voor welke Spiritleden dit geldt. Wat ik wel kan en wil doen, is enkele leden, waarvoor ik wel weet dat ze een lintje hebben gehad in verband met o.a. werkzaamheden voor Spirit, hier naar voren halen.

In 2011 hebben onze zeer gerespecteerde leden, Wim de Wijze en Rens Hoogvliet, een lintje gehad. Beiden zijn toen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Op de site van de Oranjevereniging Prinses Juliana heb ik over Wim en Rens de volgende informatie (2011) gevonden:

De heer W. (Wim) de Wijze verricht al vele jaren (decennia) vrijwilligerswerk op het terrein van atletiek, zoals:
  • van 1982 tot heden vrijwilliger/technisch specialist bij de Oud-Beijerlandse atletiekvereniging Spirit. In deze functie onderhield hij het voormalige clubgebouw van Spirit aan de Sportlaan en sinds 1998 onderhoudt decorandus het huidige clubgebouw op het sportcomplex Kikkershoek en is hij aangesteld als coördinator facilitaire zaken
  • Van 1995 tot heden hoofdtrainer/coördinator bij atletiekvereniging Spirit
Decorandus maakt zich sinds 1982 verdienstelijk voor de atletiek in Oud-Beijerland en is daarom benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 


De heer L.K. (Rens) Hoogvliet verricht(te) al vele decennia vrijwilligerswerk op het terrein van atletiek, zoals:
  • van 1961 tot 2010 vrijwilliger op het terrein van atletiek. In 1961 werd hij wedstrijdsecretaris van Atletiekvereniging Tenaco. Van deze vereniging was hij ook een aantal jaren voorzitter. Van 1969 tot 2010 was decorandus trainer bij CAV Energie in Barendrecht. Bij de Rotterdam Marathon verrichtte hij tien jaar hand- en spandiensten
  • van 1982 tot heden lid van de taakgroep Wegatletiek van de Oud-Beijerlandse atletiekvereniging Spirit. Deze werkgroep organiseert tien wedstrijden en een aantal recreatieve loopevenementen per jaar. Hij vergadert, zet het parcours uit en ‘speakert’ bij de aankomst. Sinds 2008 is de heer Hoogvliet lid van de werkgroep facilitair van Spirit. Hij onderhoudt het gebouw en het terrein.
    In 2004 benoemde de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) hem tot Lid van Verdienste.
Decorandus is dus al sinds 1961 als vrijwilliger (bestuurlijk) actief op het terrein van atletiek en voldoet dus aan het criterium ‘iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen’. De heer Hoogvliet is daarom benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Nu weet ik dat in 2013 ons lid Frans Luijten ook een lintje heeft gekregen. Dus wilde ik ook de achterliggende informatie daarvoor op de site van de Oranjevereniging opzoeken. Maar helaas, voor de jaren na 2011 is daar geen informatie meer te vinden over de lintjesregen. Ik weet dat Frans (nu) trainer is bij Spirit. Maar vooral voor de Rotterdam marathon (en andere gerelateerde loopevenementen) verricht hij zeer veel werk en naar verwachting op nog wel meer vlak. Ik moet vooralsnog gebruik maken van een foto uit mijn eigen archief. Aanvullende informatie en foto's van de uitreiking zijn natuurlijk altijd nog welkom. Als ik goed ben geïnformeerd dan is Frans benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
 
Ken jij een (oud-)Spiritlid dat ook een lintje heeft gekregen, waarbij betrokkenheid bij sport/atletiek een rol heeft gespeeld, geef het a.u.b. even door met de juiste info en bij voorkeur een foto: hordijk@spirit50jaar.nl
 

zondag 7 september 2014

Prachtig mooie Spiritdag!!

Gisteren, 6 september 2014, was de feestelijke opening van de nieuwe baan en in dat kader was er het Open Hoeksche Waardse Estafette & Werp Kampioenschap. Omdat ik zelf bij de Binnenmaas triathlon was, heb ik maar een klein stukje er van mee kunnen maken. In die korte tijd heb ik wel kunnen proeven dat het een geweldig mooi en zeer geslaagd gebeuren was.
Van Jo Nijsen heb ik een aantal foto's ontvangen en in de middag heb ik zelf nog enkele foto's gemaakt. Daaruit onderstaand een selectie om toch een beetje de sfeer weer te geven. Er was een ook een leuke fitmarkt.
Diederik Gijs, voorzitter van de Wedstrijd OrganisatieCommie (WOC) heeft ter gelegenheid van de opening van de baan een toespraak gehouden.
 Prachtig toch, onze jeugd!
In de middag heb ik zelf ook een aantal foto's genomen, waarvan ik er enkele wil laten zien. Ik weet dat met name Ruud Solleveld zijn best heeft gedaan om teams van oud-leden samen te stellen; Geweldig! Wat te denken van het navolgende team.
Ik loop ze even langs, waarbij ik het bij mij bekende PR op de marathon tussen haakjes (..) aangeef. Uiterst links zien jullie Teun de Jong, die nog steeds lid is van Spirit (19882:40:28). Naast hem staat Aart Zoeteman (1987 - 2:48:40). Daarnaast staat Jos van Heeswijk, de vader van Marjolijn, waar ik in de vorige blog nog aandacht aan heb besteed (1982 - 3:02:50). Uiterst rechts staat Otto van der Leer (1985 - 2:46:53). Ja, dat zijn tijden waar veel van onze snelste mannen alleen nog maar van kunnen dromen! 
Er waren ook personen waaraan ik in vorige blogs al aandacht heb besteed. De man op de linker foto is Patrick van Kesteren van de WOC en organisatie van de Estafette. Van hem heb ik ook de uitslagen ontvangen, die te zien zijn via:
Op de foto in het midden zien we achter Cor de Jong (met jas in de hand), de oprichter van onze vereniging, Henk Gelderblom, praten met Karel Uitterlinden, onze snelste marathonloper ooit. En op de foto rechts staan vader en zoon Cees van Es. Tot slot wil ik nog twee teams van de huidige generatie Spiritleden tonen.
De foto links heb ik gekregen van Ellen Bosch (tweede van rechts). Zij schreef er het volgende bij "Ja,ja, zo zie je maar. 4 lieve moeders die trouw op vrijdag hun kroost komen bekijken tijdens hun training (18:00 - 20:00 uur) doen mee als team blije dozen aan de estafettewedstrijd. 1 keer geoefend met de nodige vakantiekilootjes. En wat dacht je? 1e prijs op de 4x100 m."
De foto rechts heb ik van Marianne Bestebreur-Hofman ontvangen en zij schreef er het volgende bij: "Aangezien wij alle onderdelen mee deden, was deze Leffe dubbel en dwars verdiend!" Links naast Marianne staat Jo Nijsen en direct rechts naast haar Hugh Hulleman, voorzitter van de Jubileumcommissie. Uiterst rechts is Wilco de Wijze, de zoon van onze hoofdtrainer, Wim de Wijze.
 
Volgens mij was het een fantastisch mooi, geslaagd evenement.
Laten we dit doorzetten bij de volgende jubileumactiviteiten met als volgende evenement de
Bos-, strand- en duintraining volgende week zaterdag.

donderdag 4 september 2014

Over Marjolijn, haar pa en de marathonranglijst

Ik kreeg deze week de navolgende reactie van Marjolijn Bakker- van Heeswijk.

"Dag Dick, leuk hoor, al die verhalen over Spirit. In dezelfde tijd als Cees was ik ook jeugdlid van Spirit. Ik ben dus maar eens naarstig op zoek gegaan naar een bewijs hiervan.
Anyway, bijgesloten foto vond ik, 2e bij een clubkampioenschap van Spirit, ik denk zo'n beetje 1982, 1983. Het is nog voor het oude clubgebouw. Voor de duidelijkheid, ik sta links op de foto, ik denk dat niet veel mensen mij eruit halen, haha, ik was dus een jaar of 10.


Ik moest in die tijd altijd strijden tegen 2 "Karin's, namelijk nummer 1 is Karin de Jong, nummer 3 is Carin Baldee. Het is uiteraard zo'n oude ingeplakte foto, dus ik weet niet of je er wat mee kunt hoor,

Groetjes Marjolijn Bakker- van Heeswijk

Oja, mijn vader, Jos van Heeswijk is jarenlang lid geweest van Spirit, dus die zal ik ook eens vragen of hij nog materiaal heeft."

Ja, dan moet ik natuurlijk ook een recente foto van Marjolijn opnemen. De navolgende foto is van de 10 km "Lopen doet Hopen" (voor het goede doel Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam) bij atletiekvereniging PAC in Rotterdam op 29 mei 2014. En ja hoor, ook hier is ze weer tweede. Ik was er ook bij en weet dat Marjolijn eigenlijk geen recht had op die tweede prijs. De organisatie had een dame over het hoofd gezien, zodat Marjolijn uiteindelijk derde is geworden, maar dat vergeten we maar even!


Zoals jullie kunnen zien, heeft de dame rechts op de foto ook een Spirit-shirt aan. Dat is Marianne Bestebreur-Hofman, die net als Marjolijn in groep 2 loopt.

Marjolijn vertelde me deze week dat een kind van haar nu de leeftijd heeft, die zij had toen de foto van haar was genomen en dat die nu ook bij een atletiekvereniging lid is.  Leuk toch!

 

De opmerking dat haar vader ook lid is geweest van Spirit was voor mij aanleiding om in mijn eigen archief te kijken. Ik heb namelijk eigenhandig een Spirit-marathon-ranglijst de laatste jaren opgezet en bijgehouden. En ja hoor, ik kom hem daarin tegen. Net als Marjolijn nu, was hij ook een snelle loper (3:02:50 op de marathon, gelopen in 1982).
 
Navolgend heb ik mijn lijst afgedrukt. Ik zou het op prijsstellen om op 22 november (de feestavond) de Spirit-marathon-ranglijst zo compleet mogelijk te hebben. Ik roep daarom iedereen op de lijst te controleren en fouten en/of aanvullingen aan mij door te geven (hordijk@spirit50jaar.nl).
 

 
Het is wat klein afgedrukt. Dat heb ik gedaan om niet te veel ruimte in te nemen. Als je maar voldoende inzoomt dan zijn de namen, tijden en jaartallen nog wel te ontcijferen.
 
Onderstaand heb ik eens uitgezet wanneer de PR's zijn gelopen. Je hoort vaak dat er vroeger (veel) harder werd gelopen dan tegenwoordig. Is dat zo? Ik weet het niet. Oordeel zelf. Het is wel zo dat er al sinds 2009 niet meer onder de 3 uur is gelopen. Tijd voor nieuw talent! 
 
 
 
Nu jij nog een marathon lopen Marjolijn!

 

woensdag 3 september 2014

84-85: 10 van Piershil en sponsoring

Gisterenavond bij de training weer, voor mij nieuw maar dus oud, Spirit-materiaal gehad. Dit keer was Leo van der Hoeven in de oude schoenendozen gedoken. Hij had onder andere twee foto's van zijn eerste wedstrijd meegebracht. Dat was de 10 km van Piershil in 1984. Op de onderstaande foto loopt Leo als tweede van rechts. Leo gaf mij aan dat volgens hem de persoon met het gestreepte shirt en startnummer 404, Carl Fraza was. Juist op dat moment loopt Teun de Jong langs ons en Leo vraagt aan Teun of dat klopt. Waarop Teun direct zegt: "Dat ben ik!", waarbij hij wijst op de persoon 6e van rechts. Uit het gesprek dat volgde bleek dat Leo en Teun beiden in 1984 zijn begonnen met hardlopen. Teun dacht dat dit zijn tweede wedstrijd was. Gevraagd naar zijn tijd gaf Leo aan dat hij denkt dat het rond de 40 minuten moet zijn geweest. Hij was toen nog voetballer.
Leo had nog een tweede foto van deze loop. Die was genomen bij de finish. De man voorop en met startnummer 387 is Wim Kooyman, die ook jaren bij Spirit heeft gelopen. In de verte, onder de vlag met start, zien we Leo aankomen.
Uit het aangeleverde materiaal heb ik voor deze blog verder nog een krantenknipsel uit 1985 gekozen. Het blijkt dat er toen een sponsor was die de lopers in een trainingspak had gestoken. Herkennen jullie de mannen? Ik zou het zonder de namen niet direct hebben gezien. Rechtsonder is Wim de Wijze en naast hem Krijn Niemantsverdriet.